İthal edeceğiniz ürünün siparişini verdikten sonra bu süreç hakkında sürekli olarak takipte olmalısınız. Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu tespitinin yapılması ile birlikte ön izin alınması gerekiyor ise bu izinlerin alınması gerekmektedir. Ürününüz nakliye ile geleceği için bu firmalardan gerekli evrakları temin etmelisiniz.
Türk Standartları Enstitüsü, Kayıt Belgesi, Gözetim Belgesi ve Doğrudan Tahsilat Sistemi belgesi gibi lazım olabilecek tüm belgelerin ilgili bakanlıklardan temin edilmesi için gerekli başvuruların ve takiplerini yapılması gerekiyor. Şayet ihtal edilecek ürünler ile ilgili herhangi bir bilgi yoksa bu anlamda gerekli bilgiler edinilmelidir. Gümrüklerde bu işlemlerin sonuçlandırılması esastır. Gümrük’ te işlemi tamamlanan ürünlerin belirtilen adreslere ulaşması ile ilgili takipler yapılmalıdır. Oluşturulan evraklar kısa sürede firmalara teslim edilmelidir. Fatura ve dekontların teslim edilmesi gerekiyor. Şayet satacağınız bir tekstil ürünü ise kayıt belgesi almanız gerekiyor. Bunun için ilgili birimlere başvurulmalıdır. En çok dikkat edilen noktalardan biri de ürün miktarıdır. Çok fazla ürün getirmeniz durumunda gümrükte takılabilir. Ayrıca gümrük vergisi dışında ek vergiler de ödemek zorunda kalabilirsiniz.
İthalat İşlemleri İçin Gereken Evraklar
Konşimento (Bir malın gemiden alınması neticesinde verilen belge)
Ordino yani vapur işletmesi tarafından verilen konşimentoya karşı alınan evrak
İthalat işlemi yapılan malın orjinal faturası
Sigorta poliçesi
Herhangi bir özel evrakın gerektirdiği mallar için verilecek olan sanayici onay ve bakım onarım belgesi
İhracatçıların kullandığı paketin içinde bulunan malın değil de ağırlığının yazdığı belge
Şayet ithalat yapılacak olan ülkede Avrupa Birliğine üye ise gerekli olan belgeler
Gümrük Kıymet Bildirim Formu
Kredi Kaynak Destekleme Fonu dekontu(Mal karşılığı yapılacak olan ödemelerde)
Ödeme peşin gerçekleşecek ise bankadan transfer edildiğini gösteren belfe
Gemide taşınacak ürünler karşılığında istenen tutarı gösteren belge(Nakliye işlemini yapan firma tarafından düzenlenir.)
Getirilecek olan ürünler için kesin surette Sağlık Bakanlığı‘ ndan izinlerin alınmış olması gerekir.
Bu evrakları kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi aracı bir firmaya belirli bir komisyon karşılığında da hazırlatabilirsiniz.
Kaynak: https://www.esnafkredi.net/cinden-toptan-mal-getirmenin-sartlari/
Comments